Kontoret, viktigare än vad vi tror.

Kräver innovation folk på plats?

Osäkerheten i arbetslivet är större än någonsin. Kriget i Ukraina skapar en allt oroligare värld vilket både påverkar kunder och medarbetare. Samtidigt försöker företag och organisationer hantera följderna av pandemin och ett arbetsliv präglat av hybridtillvaro.

Forskningsrapporter visar att innovationsarbetet är den produktionsfaktor som påverkats mest negativt under pandemin. Och det nu när vi behöver innovationskraften som mest! Den största orsaken tros vara bristen på spontan interaktion och frånvaron av den dynamik som skapas när vi sitter i samma fysiska rum. Forskning visar entydiga resultat. Distansarbete är bäst för pågående arbete där alla redan vet vad de ska göra. Kontoret är bäst för arbetsuppgifter där vi inte vet vad vi ska göra. Ju svårare uppgifter desto mer ska vi alltså träffas och prata med varandra.

Kollektivt informationsprocessande
Studier visar att många utmaningar som finns i våra fysiska möten förstärks när vi möts online. Digitalt blir vi mer passiva med vad vi kan och vad vi kan bidra med. Gruppens totala pool av information minskar och vi har lättare att fastna i redan känd information. Pratar vi bara om det vi redan känner till blir idérymden och beslutsunderlagen än mer begränsade.

Turn-taking
När är det min tur? Det upplever många som svårt i digitala möten. En duktig mötesledare förbättrar förutsättningarna, men flera signaler och tydliga tecken som finns vid fysiska möten är svårare att tyda. Dessutom ser vi inte alltid övriga mötesdeltagare. Den som presenterar tittar på sina slides och missar lätt reaktioner, eller uteblivna reaktioner från övriga deltagare. Samtalet flödar inte mellan individerna på ett lika naturligt sätt.

Cross-cueing
Input från andra sporrar minnen och information vi annars inte skulle tänka på. När någon annan talar kan idéer poppa upp och vi minns plötsligt saker som vi annars inte hade kommit ihåg. Hela den tankeprocessen försvåras och blir mer konstruerad online.

Nya möjligheter
Samtidigt som innovationsprocessen på många sätt försvårats under pandemin har mycket hemmasittande väckt kreativiteten till liv på helt andra sätt. Många av oss har återupptäckt gamla intressen, handarbete och bakning är bara några exempel på trender som snabbt förvandlats till fenomen. Ju mer utlopp vi får för vår individuella kreativitet, desto mer kreativa blir vi också tillsammans. Inget ont utan något gott!

Dagens fråga har vi ställt till ett antal personer. När är du som mest kreativ på jobbet?
Lyssna på svaren.