Ett gott skratt förlänger livet.

Kul på jobbet.

Många svenskar rankar "att ha kul på jobbet" högre än till exempel lön. Inte minst efter pandemin. Enligt studier var det faktiskt just det som upplevdes jobbigast med distansarbetet - man saknade arbetsglädjen. Så är det då dags att byta jobb? Gå tillbaka till kontoret på heltid? Inte nödvändigtvis. Många gör tankefelet att det bara är kul på jobbet om arbetsuppgifterna är roliga. Men forskningen är entydig: det är inte arbetsuppgifterna i sig som gör ett jobb roligt (eller chefen för den delen) utan arbetsmiljön, kollegorna och det som händer i den dagliga verksamheten. Oavsett om den är digital eller fysisk.

Med Stanford University i bräschen har det forskats på humor i arbetssammanhang i snart femtio år. Men hur kul har då vi svenskar på jobbet? En nyligen genomförd undersökning visar att svensken i genomsnitt skrattar 1-3 gånger per arbetsdag, varav mer än hälften av gångerna på lunchen. En tredjedel av alla i undersökningen skrattar inte alls. Och trots den tydliga korrelationen mellan produktivitet och arbetsglädje, saknar idag många företag, helt eller delvis, en plan eller strategi för att få in mer humor på arbetsplatsen.

Skrattets effekter
Banden till andra männsikor stärks när vi har roligt tillsammans. Detta skapar ökad närhet, tillit och samhörighet. När du skrattar aktiveras hjärnan. Du får skarpare minne, inlärningsförmågan stärks och du blir mer kreativ. Forskning visar att personer med mycket humor lever längre. De drabbas av färre sjukdomar och löper lägre risk att drabbas av depresssioner och att dö i förtid. När vi har kul minskar stresshormonet kortisol samtidigt som lyckohormonet dopamin frigörs. Humor höjer också nivåerna av infektionsbekämpande antikroppar och ökar antalet immunceller. Sömnen blir bättre och du blir piggare. Skrattet frigör också endorfiner, kroppens eget smärtlindrande ämne, som tar bort värk.

Skapa förutsättningar med humorstrategi
I bästa fall skapas humor spontant. Det kräver en kultur där avslappnade samtal mellan kollegor uppfattas som värdeskapande, och inte något som "tar tid från själva arbetet". I de allra flesta fall måste situationer skapas för att ha kul. Det kan vara roliga utmaningar, bus och möten med en inledande personlig frågerunda. För andra är det fredagsdans, allsång eller fika med förbud att prata jobb. Gemensamt är att man måste ha en plan - en humorstrategi som bygger på vad medarbetarna själva tycker är kul och vill göra mer av.

ROI på humor
Förutom att det är kul att ha roligt så finns det return of investment på att ha kul på arbetstid. Arbetsgivare tjänar pengar genom att personalen blir mindre stressad, friskare, mer produktiv och mer engagerad. Kulturen bli mer avslappnad och positiv, samhörigheten ökar och medarbetare stannar längre och orkar mer. Dessutom sprider sig glädje och det blir lättare att rekrytera nya talanger.

Och det finns ljus i tunneln för den allra tråkigaste. Ju tråkigare man är, desto roligare kan man bli 😊

Dagens fråga har vi ställt till olika personer i rörelse: När har du som mest kul på jobbet?
Lyssna på svaren.