Psykologisk trygghet ger effektiva team.

Nycklar till psykologisk trygghet.

På en arbetsplats handlar mycket om prestation och ingen vill misslyckas eller avslöjas som inkompetent. Kanske har du själv på ett möte tvekat att fråga vad som egentligen är målet med projektet, i rädsla att vara den enda som inte förstått. Eller mörkat ett misstag för att inte framstå i dålig dager. Vi människor är fem gånger känsligare mot hot än mot belöning. Blir vi straffade för misstag eller utskrattade för "dumma" idéer är sannolikheten stor att vi slutar att berätta vad vi tänker. Vi är dessutom ett flockdjur som "konformerar" oss för att passa in i gruppen. Det kan vara att agera på ett visst sätt eller att hålla med om åsikter vi egentligen inte står för. Så hur skapas en miljö präglad av psykologisk trygghet?

GEMENSAM MÅLBILD
Det är viktigt att bygga en kultur där arbetet är något som ska lösas tillsammans. Vad är syftet med gruppen och vilka gemensamma mål och förväntningar finns? Det är viktigt att var och en bidrar med sin syn innan gruppen går vidare till slutsatser och beslut, så varför inte göra utbytet av idéer till ett mål i sig. Om vi lyssnar in och försöker förstå varandra kommer det att leda till underlag för bättre beslut.

STÄLL MÅNGA FRÅGOR
Bästa sättet att få individer att vilja bidra är att uppmana dem till just det. Ju större och mer heterogen gruppen är, desto fler perspektiv finns. Fördela sändningstiden i arbetsgruppen och ställ frågor som bygger ett gemensamt ansvar, utan några givna svar. Vad säger era kunder? Vad ser ni för utveckling på marknaden? Träna på att lyssna. Lyssna utan att avbryta och utan att värdera.

BYGG BROAR
Vi behöver inte veta varenda detalj om våra kollegors liv eller exakt vad alla kan, men psykologisk trygghet förutsätter att vi förstår vad de andra i gruppen vill uppnå. Vad har de med sig för erfarenheter och kunskaper? Inom vilka områden känner de oro? Vilka hinder står i vägen för att gruppen ska nå sina mål? Det viktiga är att skapa en miljö där teammedlemmarna kan öppna upp och bli mer sårbara inför varandra.

TRÄNING GER FÄRDIGHET
Teamet kan träna nya beteenden på ett verkligt case, men i en träningsmiljö. Uppmuntra teamet att reflektera hur ord och handlingar påverkar andra genom att använda exempel på dagliga situationer. Träning ger färdighet, och ju fler chefer och teammedlemmar som föregår med gott exempel, desto snabbare blir nya beteenden en naturlig del av företagskulturen.

MÅNGFALD
Forskning visar att psykologisk trygghet är en avgörande faktor för att mångfald ska fungera i praktiken. Människor med olika bakgrund och normer riskerar i större utsträckning att missförstå varandra vilket kan resultera i frustration och sämre resultat. I de grupper som nått psykologisk trygghet, bidrar istället mångfalden till ökad output.

Dagens fråga har vi ställt till Carin Gath, grundare och partner på Brave Collaboration: Hur jobbar ni för att skapa psykologisk trygghet?
Lyssna på svaret.