Överkvalificerad?

Karriärnormen behöver utvecklas.

Omorganisation, neddragning eller bara en önskan om att lämna ekorrhjulet. Det finns en rad skäl till att 55-plussare hamnar utanför den traditionella arbetsmarknaden. Plötsligt upplever många att den långa karriären och alla erfarenheter inte alls är en merit, trots att företag och organisationer uttrycker att kompetensbrist är det största hindret för tillväxt. Rekryterare som tidigare hörde av sig med nya spännande erbjudanden slutar att ringa och dessa tillgängliga jobbkandidater får nu istället höra att de är överkvalificerade. Erfarenhet borde väl ändå vara något positivt?
Våra allt längre och hälsosammare liv gör att karriärnormen behöver utvecklas – de flesta av oss ska trots allt hinna med flera karriärer under vår arbetsföra tid i livet.

Livserfarenhet
Vi blir nödvändigtvis inte bättre med åren, men vi blir annorlunda. Många 55-plussare upplever sig mer landade och tryggare i sig själva. När vi blir äldre förbättras också förmågan att se mönster och sammanhang baserat på inlärt beteende och erfarenhet. Vår problemlösningsförmåga ökar, vi blir bättre på att bedöma risker och vi undviker att göra om gamla misstag. Visst minskar förmågan att snabbt ta in ny information, men att äldre saknar driv och initiativförmåga är bara en myt.

Andra drivkrafter
Med åren förändras mål och prioriteringar och saker som var livsviktiga förr visar sig vara rätt så oviktiga trots allt. Fina titlar och att klättra i hierarkin blir för många sekundärt, medan det som kvarstår är drivkraften att få jobba med spännande och utmanande frågor. 55-plussarna vet vad de kan och har inte längre samma behov av att bevisa sig. Många är heller inte lika upptagna av att skapa ett liv med partner, barn och renoveringsprojekt, utan kan ha fullt fokus på jobbet. Dessutom har de lägre sjukskrivningstal, de blir mer sällan utbrända, de är inte föräldralediga och vabbar inte.

Lönen inte lika viktig
Att vara överkvalificerad betyder ofta för dyr. Men stämmer det verkligen? Den som aktivt väljer en ny inriktning är fullt medveten om att lönen är lägre i en roll med mindre ansvar. Många är också villiga att gå ner i tid och kan tänka sig flexiblare anställningsformer. Kanske har barnen flyttat ut, den ekonomiska friheten är större och det blir mindre viktigt med några extra tusenlappar i lönekuvertet.

Mångfald föder framgång
Med åldern ökar förståelsen för andra människor, vi blir mer empatiska och flertalet har en större acceptans för både egna och andras tillkortakommanden. Många uttrycker att de nu hellre utvecklar andra än sig själva. Med ökad rörlighet på arbetsmarknaden och en flexiblare syn på anställning kan 55-plussare vara just den där värdefulla organisatoriska pusselbiten som saknas.

Dagens fråga har vi ställt till olika personer i rörelse: Vad är den största fördelen med att få in 55-plussare i organisationen?
Lyssna på svaren.