Jobba hemma det nya normala?

Nya beteenden blir norm.

I våras sa vi i höst. I höstas sa vi till jul. Men när vi nu genomgår en andra Covidvåg ställer många in siktet på hösten 2021. Vi har anpassat både hur och var vi arbetar och för många med möjlighet att jobba hemifrån fungerar det nya rätt så bra. Är detta rent av det nya normala? Och vill vi att det ska bli som förr?

Nya krav på arbetsgivare
Synen på arbetsplatsen är för evigt förändrad och distansarbete som bara för ett år sedan var omdebatterad är numera en icke-fråga. På kort tid har vi tvingats lära oss vad som funkar och inte funkar och vi har nya verktyg som Zoom och Teams. Bättre funktionalitet i kombination med allt mer kunniga användare har inneburit strukturella förändringar av vår arbetsmiljö som kommer att bestå också efter pandemin. Men hur ska den strukturen se ut? Internetuppkoppling hemma är det många företag som redan betalar idag, men ska företaget bekosta möbler? När det kommer till arbetsmiljöfrågor finns det finns fortsatt en stor gråzon vad som gäller i hemmet, inte minst avseende psykosociala frågor. Interim Minds är övertygade om att flexibilitet och en helhetssyn avseende arbetsmiljö kommer att krävas för att företag i framtiden ska rankas som attraktiva arbetsgivare.

Olika för olika yrkesgrupper
Vem på företaget får jobba på distans och vem får inte? Tidigare var det till stor del upp till varje chef att bestämma, men så är det inte längre. Riktlinjer för vad som kan och vad som inte kan utföras på distans i det nya arbetslivet behöver tas fram och hanteras redan nu. Troligen måste korridorsnacket och den informella arbetskulturen också omformuleras för att passa våra nya beteenden. Samtidigt med den ökande gruppen distansarbetare kommer det fortsatt att finnas många yrken där medarbetare av olika anledningar behöver vara på plats. Kommer hjältarna i vården förbli hjältar även efter pandemin, eller kommer dessa yrken att minska i popularitet? Är det så illa att det nya till och med kommer öka klyftorna mellan olika grupper på arbetsmarknaden?

Positiva effekter
Om man målar med den breda penseln öppnar sig nu oändliga möjligheter att hitta talanger på ett större geografiskt område och många företag har redan ställt om till digitala onboarding- och rekryteringsprocesser. Att det på kort tid har utvecklats så många nya digitala arbetssätt anses just vara en av de största positiva effekterna. Bättre balans mellan arbetsliv och privatliv rankas också högt, liksom möjligheten att arbeta mer ostört och en förbättrad möteseffektivitet. En annan positiv effekt är minskad klimatpåverkan. Privat längtar många efter utlandssemester – trots byggboom, upprustade sommarställen och hög försäljning av båtar och husbilar – och inget pekar på att privatresorna inte skulle ta fart igen. När det gäller resor i jobbet har däremot våra nya arbetssätt redan förändrat grundstrukturen med färre affärsresor och mindre pendling. Sist men inte minst visar studier att produktiviteten ökar istället för minskar, helt i motsats till vad många faktiskt förutspådde.

Kontorshubar och co-workingplatser
Att fler jobbar på distans påverkar också företags lokalbehov. Redan nu ser många fastighetsvärdar uppsägningar av hyreskontrakt och minskade behov av stora kontorsytor. Kommer vi att vilja jobba på distans, men utanför hemmet? Rimligen kommer vi då att se satellitkontor och helt nya co-workingplatser växa fram, uppgraderade att klara den IT-säkerhet som krävs. Vem vet, på längre sikt kanske våra nya arbetssätt och den digitala infrastrukturen påverkar var och hur vi bor, vilket borde innebära nya möjligheter för landsbygden att vända negativa befolkningstrender. Blir det möjligen fler som bor i glesbygd men som är anställda i storstadsområden?

Även om det finns stora fördelar med våra nya arbetssätt har snart ett år av distansarbete varit en stor påfrestning för många. Vi saknar våra kollegor och snacket i korridorerna. Detta djupdyker vi i i vår nästa microspaning, håll utkik!

Dagens fråga: Hur vill du jobba när din arbetsplats öppnar upp igen? Lyssna på svaren.